Pentru că m-au iritat nişte comentarii la adresa scriitorului Radu Aldulescu

şi în general la adresa condiţiei de creativ.

Vezi aici : http://pressone.ro/aici-nu-mai-locuieste-un-mare-scriitor-roman/

Foarte puţini înţeleg că un har, un talent, o chemare artistică poate fi şi o pedeapsă, nu numai o binecuvântare.  Că sunt perioade când nu ai somn, linişte şi confort emoţional, unele lungi cât o viaţă de om. Că aceste chemări la creaţie ale Duhului pot fi dureroase dacă nu le împlineşti. Că nu poţi face doar creaţie pentru că aceasta nu ţine de foame copiilor tăi şi nici nu îţi plăteşte întreţinerea la bloc. Şi atunci te faci amploaiat, aduci bani în casă, ai ce pune pe masă, eşti în rândul lumii. Dar chemarea te sfredeleşte, te macină, te crănţăne în dinţii ei ascuţiţi până nu îi dai obolul. Şi atunci jonglezi între tine, bipedul aducător de bani în casă (uneori eşti chiar singurul care o face) şi tine, celălalt, creativul neliniştit. Mai scrii, mai munceşti, încerci să le faci pe toate. Dar nici una nu îţi iese bine. Asta se cheamă Mediocritate!!!

Creativii atinşi de geniu şi conştienţi de faptul umbra lor pe pământ există numai pentru creaţie aleg în deplină cunoştinţă de cauză să NU fie mediocri. Se dedică total creaţiei şi de fapt, oamenilor celorlalţi cărora le oferă roadele neliniştilor lor.

Uneori, deseori de fapt, în România, pentru că altundeva aiurea pe mapamond nu e chiar aşa, oamenii atinşi de geniu ca Radu Aldulescu sunt aruncaţi în stradă pentru vina alegerii de a nu fi mediocri, ci briliante aşa cum a fost au fost trimişi pe pământ la ceasul naşterii lor.

De aceea , comparaţia unui scriitor cu aceea a unui tâmplar, dulgher sau mai ştiu eu ce altă meserie onorantă, de altfel, care munceşte cinstit şi aduce bani în casă,  mi se pare un răutăcism gratuit.

Scrisul lui Radu Aldulescu este o Meserie, una dată naibii. Diferenţa între el si tâmplar e că Aldulescu nu este plătit. Pur şi simplu. Ce naşte din inima şi mintea omului de creaţie nu contează în societatea românească prezentă şi mă tem că şi în cea viitoare.  Ştie şi Aldulescu treaba asta, dar el nu poate trăi altfel, decât scriind!

Aldulescu va fi prezent în manualul de literatură. Dulgherul nu. Şi pentru acest simplu fapt, Aldulescu ar trebui plătit cu salar lunar ca să se poată întreţine!

Dumnezeu să vă lumineze să apreciaţi obiectiv oamenii!

DaLu