Steve Jobs sau genialitatea aplicata

Wired si Wall Street Journal au adunat la un loc cele mai interesante afirmatii ale cofondatorului Apple.

Steve Jobs a fost un antreprenor genial, un designer versat si dincolo de toate, o fiinta umana. Iata ce a declarat de-a lungul timpului:

Despre computere: “Este nevoie de cativa pasi simpli – Gaseste un numar, adauga-l la alt numar, pune rezultatul, apreciaza daca un numar este mai bun ca altul – dar executa operatiunile la o viteza de…sa zicem…1.000.000/secunda. La un milion pe secunda, rezultatul ar putea fi fenomenal” (Playboy, 1 februarie 1985)

Despre design: “Este greu sa creezi un design cu ajutorul grupurilor de brainstorming. De multe ori, oamenii nu stiu ce vor, pana nu le arati” (BusinessWeek, 25 mai 1998)

Cea mai buna afirmatie despre vanzari? “Vrei sa-ti petreci restul vietii comercializand apa cu zahar sau doresti o sansa sa schimbi lumea?” (Jobs a folosit aceasta fraza pentru a-l convinge pe John Sculley sa devina CEO al Apple, potrivit “Odyssey: Pepsi to Apple”)

Despre propria persoana: “Sunt singura persoana pe care o cunosc si care a pierdut miliarde de dolari intr-un singur an…Acest lucru serveste foarte mult la cladirea unui caracter” (Apple Confidential 2.0)

Despre designul performant: “Harul meu cuprinde doua elemente – concentrare si simplitate. Simplu poate fi mai dificil decat complex. Trebuie sa exersezi mult, pentru a reusi sa gandesti aerisit si simplu. Dar tot efortul este rasplatit, pentru ca dupa ce ai ajuns acolo, poti muta muntii din loc” (BusinessWeek, 25 mai 1998)

Despre averea sa: “Nu ma intereseaza sa fiu cel mai bogat om din cimitir…Vreau sa ma duc noapte la culcare si sa-mi spun ca am facut si azi ceva extraordinar…asta conteaza pentru mine” (The Wall Street Journal, 25 mai 1993)

Despre rolul sau la Apple: “Acesta nu este un spectacol in care joaca un singur actor. Compania este revigorata de doua elemente: 1. Exista foarte multi oameni talentati in aceasta companie, care au ascultat cum lumea ii face “ratati” in decursul mai multor ani si unii dintrei ei incep sa creada din nou in propriile forte. Dar ei nu sunt ratati. Nu au avut un plan bun, un instructaj. O echipa buna de management. Acum dispun de asa ceva” (BusinessWeek, 25 mai 1998)

Despre mandria legata de produsul tau: Playboy: “Insinuati ca oamenii care construiesc PC-uri nu au incredere in propriul produs?” Jobs: “Daca nu ar avea incredere, nu ar mai fabrica PC-uri.”(Playboy, 1 februarie 1985).

Despre increderea in viitor: “Nu poti conecta punctele, privind inainte; poti sa le interconectezi doar privind inapoi. Trebuie sa crezi cu adevarat ca punctele se vor intalni in viitor. Trebuie sa crezi in ceva – in tine, in destin, in viata, in karma, in orice. Aceasta abordare nu m-a dezamagit niciodata si a facut diferenta” (Discurs Stanford, iunie 2005).

Despre munca: “Munca o sa-ti ocupe o mare parte din viata si singurul mod prin care poti sa fii cu adevarat multumit este sa crezi in ceea ce faci. Daca nu ti-ai gasit deja vocatia, continua sa o cauti. Nu te multumi cu orice. Vei sti cand ti-ai gasit destinul, iti va spune inima. Ca si intr-o relatie minunata, o sa devina din ce in ce mai legata, de-a lungul anilor. Cauta pana gasesti. Nu te multumi cu orice” (Discurs Stanford, iunie 2005).

Despre importanta mortii: “Nimeni nu vrea sa moara. Chiar si cei care vor sa mearga in Rai nu vor sa moara, ca sa ajunga acolo. Si totusi, moartea este ultima noastra destinatie. Nimeni nu a scapat de moarte. Si asa trebuie sa fie, deoarece Moartea este cea mai buna inventie a Vietii. Este agentul schimbator al Vietii. Indeparteaza vechiul si aduce noul. Acum, noul sunteti voi, dar intr-o zi, o sa imbatraniti si o sa muriti. Ma scuzati ca sunt atat de dramatic, dar asta este adevarul” (Discurs Stanford, iunie 2005).

Nu sta degeaba: “Cred ca daca faci un lucru si se dovedeste ca este bun, ar trebui sa treci mai departe, sa transformi acel Ceva intr-un lucru minunat, nu sa te lamentezi. Gandeste-te la ce urmeaza sa faci” (NBC Nightly News, mai 2006).
(sursa: manager.ro)
NB Ce-ar mai fi de adaugat? Nimic …