Ati fost vreodata la Alba Iulia?

Eu nu am fost pana de curand, dar prima mea vizita acolo m-a tusat mult, vizual, istoric, cultural si pseudo-ozenistic. De ce ma leg de OZN-uri? Pentru ca dupa ce am baut o apa minerala foarte rece intr-una din hrubele Cetatii Alba Iulia intorcandu-ma spre casa unor prieteni, noi patru, oameni cu scaun la cap, am vazut in crucea noptii niste luminite ovoidale , sa tot fi fost vreo 17-18 care se ițeau de dupa un deal , veneau deasupra noastra si se stingeau. Prietenul nostru care ne era si gazda a dat telefoane la jandarmi,la politie, la sri , la cia, la fbi si nu mai stiu unde, ca sa afle provenienta chestiutelor. Nimeni nu stia nimic. Pe moment. Ca in alt moment , adica a doua zi s-a opinat ca ar fi fost niste treburi chinezesti de se cumpara de la Dragonul Rosu. Asta nu mi-a stricat prima impresie. Pentru aproape 24 de ore am crezut ca m-am intalnit cu omuletii verzi ascunsi in OZN-uri, chestiune care m-a flatat pe viata. Nu stiu de ce nu ne spune nimeni cat e de frumoasa Alba Iulia, ce oras curat , ce oameni draguti , ce Cetate splendida au si cum stau ele cele doua catedrale , una romano-catolica si una ortodoxa , una langa alta, ambele cu istorie indelungata.
La Cetate m-a impresionat schimbarea garzii de la ora pranzului , ceremonie demna de Buckingam Palace. Habar n-am avut ca exista asa ceva in Românica-drăgutica. Si mai au in fruntea cetatii o ditamai creatie sculpturala care infatiseaza un inger de piatra.
N-am poze, evident , ca a fost ziua mea si nu s-a oferit nimeni sa ma cadoriseasca cu vreo camera foto. Are una prietenul meu, care nu stiu cum face, ca arhiveaza intr-un fel de numai el poate sa dezarhiveze. Dar am un filmulet. Dupa ce-l voi monta , vi-l pun ca sa va minunati si voi de frumusetile nestiute si nebanuite ale patriei noastre.
Vizitati Alba Iulia si Cetatea lui Mihai Viteazul, o sa va placa si voua si copiilor vostri. Puteti inchiria ponei si cai pentru o tura , doua , va puteti racori in hrubele splendide unde sunt amenajate baruri si restaurante cu aspect medieval, va puteti plimba desculti ca mine, pe gazonul englezesc de pe peluzele Cetatii si mai puteti visa , tot ca mine, la povesti cu Cavaleri si Domnite din vremuri de demult. Pe mine cum ma debarca omul intr-un castel, intr-o cetate, cum vad ceva turnuri si cazemate imaginatia mi-o ia razna, la galop si incep sa aud fosnet de rochii de brocart, chermeze la lumina lumanarilor de seu de oaie si mai vad si cavaleri in armuri gata sa ma apere de vreun pericol. Adevarul e ca daca as fi trait in vremurile acelea, m-as fi pus de buna voie si nesilita de nimeni in vreun pericol, numai de dragul de a fi apărată de vreun cavaler falnic călare pe calul călare … vorba lui Adrian Paunescu (multumesc Dragos Hahaianu pentru corectura)

Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa…

O domnită rătăcită prin ăst secol 21

One thought on “Ati fost vreodata la Alba Iulia?”

  1. Frumoasa si imbietoare fantezie!
    De regula si copilul din mine cauta locuri de vis, doar ca in Alba Iulia sangele si-a aratat puterea cu o fermitate care nu a lasat loc de interpretari si nici de mreje cu iz medieval.
    Am fost curios sa vad in “Cetatea Marii Uniri” semne ale invingatorilor, adica ale romanilor ardeleni, ale motilor care si-au trimis delegati in marea cetate. In loc de asa ceva nu am vazut nici macar un mot sau doi si nici macar o furca sau o coasa de iobag roman rasculat ci doar austrieci in uniforme medievale marsaluind prin toate cotloanele cetatii ca si cum ar da un mesaj de invingatori. Asupra cui? Pai am vazut si podiumul pe care au fost executati Horea, Closca si Crisan, cu toate uneltele.supliciului pregatite pe scena ca si cand ar fi inca in uz. Si din prezenta falnica a soldatilor imperiali si lipsa romanilor ardeleni nu se poate intelege decat un singur mesaj si anume ca daca nu suntem cuminti podiumul inca ne asteapta.
    Am fost tare mahnit mai ales ca aceia care snt angajati sa interpreteze soldatii imperiali sunt tocmai nepotii iobagilor. Si finantator pentru acest teatru macabru pentru romani este Consiliul Europei.
    In contextul asta umi pare rau ca invingatorii de la 1918 nu au ras zidurile cetatii.
    Poate asa astazi ar fi investit fondurile europene pentru refacerea taberei militare a motilor condusi de Avram Iancu.

Comments are closed.