Eu si Facebook

Inaugurez sectiunea Opinii Personale cu acest articol , nu imi place sa spun post sau  postare ( cuvantul ultim e de  Cascadorii rasului , cum adaptam noi cuvintele: juma’ engleza ,juma’ romana!) pentru ca ma duce cu gandul la ciorba de stevie acrisoara si ca ma enerveaza importul asta  excesiv de englezisme , mai ales ca  avem si noi cuvinte si mama, mama ce de cuvinte avem! So , ca sa vorbesc pe romaneste , asta e un articol , nu un post , ca postul e Postul Pastelui pe care tocmai il traversam si nu e nici unul lexical, e despre altceva. Hai sa vedem!

Nu m-am indragostit de Facebook din prima , ci  fu  o dragoste cladita in timp ca orice iubire adevarata. Nici eu nu stiam prea bine de ce ar trebui sa socializez , mai ales ca am o gramada de prieteni nebagati in seama din lipsa de timp, dar fiica –mea, mare advertiser online mi-a spus : “ Nu esti pe facebook, nu existi”. Pe bune ? Io-te dom’le , cum evolueaza advertisingul, mi-am zis eu, cu smerenie contrafacuta si condescendenta  ,  de la inaltimea celor aproape 15 ani de advertising de televiziune. Dar , uneori gaina trebuie sa se lase dascalita de catre ou , c-asa-i legea evolutiei.

Asadar dupa numai o saptamana aveam vreo suta de prieteni , unii reali , cunoscuti, altii habar n-aveam cine sunt , dar daca  imi citeau poiezicile si alte elucubratii de creativ neconsumat , de ce sa nu fie si ei prietenii mei? Ba, sa fie …Urmand ca apoi, sa aflu la ei, pe paginile lor , cat de minunati sunt si cata bogatie au de impartit !Acum am peste 500 si-s tare mandra de ei , pentru ca sunt unul si unul, pornind de la minunata mea fiica mai mare , continuand cu nu mai putin minunata mea,  fiica mai mica si cu o groaza de creativi si creatori descoperiti pe Facebook. E musai sa dau exemple , pentru ca articolele lor nu numai ca mi-au imbogatit viata si cultura , dar am detectat in dansii o asa dragoste pentru imagine , pentru cuvant , pentru Tara asta , numita Romania , ca ma incarc cu o energie teribila cand ii citesc si pentru care le multumesc aici si acum.

Iata cativa dintre ei:

Nicole Elizabeth Lungu ,Oana Maria Rosca , Viorel Iliesiu ,Alexandru Petria, Ina Todoran, Ligia Pop ,Mimi Walter , Dan Stoica , Andreea Lazarescu,Calin Georgescu, Dana Patranoiu, Lavinia Stefan, Diana Olaru, Irina Vochita, Irina Ionescu Homoriceanu , Tudor Totolici, Brad Florescu, Chinezu, scriitori , regizori, edituri , oameni din TV (cum altfel?) , Florin Enache si  lista continua …se afla in intregime pe contul meu FB.

Si acum trebuie sa va spun de ce m-am apucat sa scriu acest articol, nu ca sa ridic osanale cuiva ci explodand si implodand de  atata gogomanie auzita de curand. Un coleg , dublu licentiat in filozofie si istoria artei , a venit nervos la serviciu despicand aerul cu bratele sale indelung lucrate la sala si decretand aspru ca Facebookul e fascist! Am facut ceva implozie in creierul meu mic de femeie , dar am incercat sa aflu ce l-a determinat pe om sa faca o asa afirmatie. Ei bine , el a zis ca nu poate sa isi largeasca lista de prieteni pentru ca daca plin de intentii onorabile le cere prietenia ei , aceia , doritii din lista prea scurta , nu prea ii dau add la friendship … Am ras vreo doua saptamani in continuu , mergeam , radeam, ma spalam pe dinti, radeam , gateam, radeam etc. Domnul K (sa-l numim asa) nu realizeaza ca Facebook este in mod clar oglinda personalitatii fiecarui om, daca tu nu esti un sociabil pe strada , la slujba sau oriunde , Facebook-ul n-o sa te transforme peste noapte in Mister Personality. Daca ai iesit la agatat pe Facebook , asta o sa si ai , agatamente de-un chat , sau poate doua. Daca ai in tine o chemare,  (scrii, fotografiezi, pictezi etc) , o sa-ti atragi oameni de acelasi calibru ca  tine si va veti imbogati unul pe celalalt.” Talentatul domn K” traieste pe alta lume si ca el sunt multi , nu e chiar un caz particular. Genul acesta de oameni daca nu le merge ceva ca uns,  decreteaza : asta e un rahat! Refuza sa se mai uite mai adanc in structura intima a domniilor lor , ca ceva e cam nefunctional, dar care poate deveni functional  cu nitica ravna sau daca si-ar  da valul autosuficientei jos, de pe pleoape si daca ar reusi sa se vada asa cum este : minunat sau talamb, genial sau idiot si oricare dintre nuantele intermediare ale celor patru extreme. Dar pentru asta trebuie sa ne pastram  o anumita ingenuitate cu care venim pe lumea asta si cu care ar fi  bine sa si plecam din ea.

Am spus cumva  cuvantul magic: “ Imbogatire”? Da, l-am spus , mi-l asum , asta pentru ca  m-am imbogatit definitiv si irevocabil , dragi prieteni de pe  Facebook si asta vi se datoreaza! Sper sa fi contribuit si eu cu un pic la starea voastra de mai bine.M-ar face fericita sa stiu ca da .

Ma inclin in fata voastra cu respect si prietenie feisbucista! Si ma mai inclin si in fata domnului Mark Zuckerberg (apropos domnule, de ce naiba n-ati verificat scenariul ala inainte de a intra in productie filmul Social Network?)

Fata Scrib

Comments

Comments are closed