Urăsc tensiometrele…

Mă deranjează teribil tensiometrele și mai ales reclamele care hipertensiune incurajează deținerea unui astfel de instrument la domiciliu. Scria mai demult un prieten, doctorul Adrian Cacovean pe facebook,  o întâmplare cu doi pacienți,  soț si soție, cărora le creștea tensiunea prin simpatie, dacă unul făcea tensiune, celuilalt  îi creștea și lui, ajungând deseori la valori alarmante pentru că intrau în panică. Și-odată fandaxia instalată, să te ții întrecere între ei, mai exact între valorile tensiunile lor. Când unul era sus, îl urma și celălalt, că așa e în căsnicie: amândoi la bine și la greu, dar și la tensiune.   Doctorul Cacovean i-a sfătuit să-i aducă tensiometrul să-l verifice. Și l-a verificat  prin aruncare. Le-a aruncat jucăria care le era dușman de moarte.  Le-a interzis să mai aibă un asemenea instrument de tortură în casă.

Mama are hipertensiune. Evident că are un asemenea aparat. De trei zile aparatul nu mai are baterii, de trei zile eu mă prefac că uit să-i cumpăr baterii. Ei bine, de trei zile, mama nu mai are valori înalte ale tensiunii. Astăzi n-am mai scăpat. I-am cumpărat. Vreți continuarea? O știți. I-a crescut tensiunea!!!

Oamenii fără studii medicale nu ar trebui să aibă astfel de jucării periculoase la îndemână. Am auzit că există și aparate de măsurat glicemia pentru domiciliu. Ce să facă duminica dimineața oamenii? În loc să meargă la biserică , își măsoară zahărul. Mâine poimâine ne facem electrocardiograma unii la alții , eu vecinei de la 4 și ea mie. Și lasă că ne interpretăm singure rezultatele, ca doar n-o fi vreo filozofie! Ba e! Nu-ți iei tensiunea oricând, oricum. Nu-ți faci glicemia duminica dimineața! Nu! Duminica te duci la biserică sau la plimbare in parc!

Nu vorbesc aici despre cei care au diabet zaharat și care au primit recomandare de la medic să aibă un astfel de aparat. Cum nu vorbesc aici nici de cei cu HTA care au ÎNTR-ADEVĂR nevoie de monitorizarea zilnică a tensiunii și le-a fost recomandat de medic.

Ar trebui să se comercializeze pe bază de rețetă, precum medicamentele.  Că moftul ăsta de privi tensiometrul ca pe un gadget,  te poate duce pe targă la urgență cu tensiune mare, în prag de accident vascular,  atunci când n-ai studii medicale.

Invit medicii să comenteze!

Sănătate maximă!

DaLu