Apropos de leustean!

Am o carte veche cu leacuri babesti publicata in 1935. Leacurile au fost culese si adunate in acest index alfabetic de catre medicul si scriitorul Vasile Voiculescu si se numeste “Toate leacurile la indemana”.
Autorul a cules aceste leacuri de pe la femeile din satele unde profesa. Cu mandrie patriotica nedisimulata 🙂 va pot spune ca s-a nascut la Pârscov , in judetul Buzău la doar câtiva kilometri de satul unde m-am nascut eu. A scris proză, poezie si piese de teatru si a facut parte din Miscarea Rugului Aprins (initiatata la Bucuresti de parintele Daniil Tudor) , pentru care a facut ani de temnita grea.
Mi-am permis sa fac o transcriere moderna a textului sau, pentru a fi inteles.Textul original este foarte valoros pentru lingvisti si pentru istoria limbii romane. Recunosc ca e o placere si pentru mine sa il citesc cand si cand fara a fi lingvista cu patalama, ci doar o iubitoare a limbii romane si a leacurilor stravechi. Mare parte dintre ele le aplic pe mine , daca voi avea vreme vi le voi impartasi. Ceea ce pot spune inca de pe acum, e ca nu au dat niciodata gres.

Iata ce scrie Vasile Voiculescu despre leacul numit leustean:

In afara de utilizarea in bucatarie ca aromatizant al ciorbitelor de care vorbeam ieri , leusteanul poate fi folosit ca medicament ,in special semintele lui. Ceaiul din seminte de leustean (5 grame/ceasca) e bun pentru digestie anevoioasa, dureri gastrice si balonare. Acest ceai este indicat si in tulburarile menstruale.

Sa va fie cu leac ,

Fata Verde

Comments

  1. What a great web log. I spend hours on the net reading blogs, about tons of various subjects. I have to first of all give praise to whoever created your theme and second of all to you for writing what i can only describe as an fabulous article. I honestly believe there is a skill to writing articles that only very few posses and honestly you got it. The combining of demonstrative and upper-class content is by all odds super rare with the astronomic amount of blogs on the cyberspace.

Comments are closed