Am declarat război glutenului!

M-au durut niște articulații toată primăvara.  Rău. Mai aveam un pic și o dădeam în depresii.  Am încercat tot ce știam, dă-i cu alifii, cu MSM,  cu BIO-Seleniu Zinc, cu cataplasme cu foi de varză, brusture, că n-a rămas frunzuliță din flora spontană terapeutică neîncercată de genunchiul meu stâng. Pentru că nu vreau să iau antiinflamatoare chimice, care te vindecă pe o parte și te distrug prin altele.  Rezultatele fitoterapiei : complet nemulțumitoare. Vagi ameliorări de durată scurtă.

Și începe Daniela să citească și să răs-citească și să întrebe în stânga și dreapta, prieteni raw-vegani, vezi Mimi Walter și  doctori imunologi (dr. Rareș Simu).  Între timp m-am prins cum se cheamă boala: artrita genunchiului (să nu faceți la fel, eu am niște studii medicale, de-asta mă arunc să-mi pun singură diagnostice). La sfatul celor doi  și în urma citirii unor tomuri de reumatologie și alergologie, ajung la concluzia că am intoleranță la gluten, o componentă proteică  antipatică conținută în grâu, orz și secară care dă, în afară de celebra boală celiacă,  și această boală imunologică a articulațiilor care distruge în timp cartilajele. Tratamente nu prea există, adică nu se vindecă niciodată. Există niște paleative, iar în cazuri extreme se operează și se înlocuiesc cartilajele măcinate.  La sugestia lui Mimi Gluten free signalWalter și a doctorului Simu să încerc o dietă gluten free, m-am  lăsat de pâine și tot ce presupune că ar conține cerealele de mai sus. N-a fost ușor mai ales că mie îmi place mult pâinea, în special cea de secară. Dar perspectiva unui baston elegant asortat la rochie și la pantofii medicinali de babă ( căci de-acum era cam : haide pa cu pantofii cu toc!)  era monstruoasă, mai ales că intoleranța la gluten nu dă numai incapacități articulare dar atacă și inima) m-am lăsat mintenaș de sandvișurile cu pâine și de toate tartinele,  deși nu prea încrezătoare în aceste povești care garantau reducerea durerilor după doar câteva zile de dietă gluten free.

Ei bine,  schimbarea a fost miraculoasă. Genunchiul meu stâng îmi zice bogdaproste în fiecare zi și mă trage de mânecă în magazin să citesc cu atenție toate ingredientele de pe produsele pe care vreau să le cumpăr. Între timp cu de la mine putere am scos și carnea din alimentație preferând peștele oceanic gras care unge articulațiile. Ideea pe care vreau să v-o împărtășesc e că GLUTENUL este  responsabil de niște stări proaste, boli, dureri, insomnii etc.

M-am gândit că  e bine să vă împărtășesc experiența mea care s-a lăsat cu divorț amiabil de pâine și tot ce înseamnă gluten: grâu, orz (atenție la bere, conține gluten!), secară.

Adio, prăjituri, checuri, torturi, covrigi, saleuri, gogoși, clătite șamd!

Poate vă veți regăsi în cele de mai sus și până să dați fuga la doctor să vă dea o rețetă cu antiimflamatoare pline de bunătățuri chimice, poate veți încerca mai întâi să  excludeți preparatele cu gluten din alimentația dvs. La mine a dat rezultate foarte bune, sunt ca nouă!

Ce-am mâncat? Orez, mămăliguță, mult pește oceanic, legume, fructe de sezon, verdețuri, ulei de măsline, măsline kalamata. Și cam atât. Bune toate dacă știi să le prepari și mai ales, dacă spectrul bastonului îți dă coșmaruri.

Sănătate maximă vă doresc!

DaLu

 

One thought on “Am declarat război glutenului!”

Comments are closed.