Un miros plăcut te scoală din morţi (1)

Eram  cobză.  Mă dureau toate sfintele moaşte, nasul nu mai  răspundea la picături de nas şi nici  pompa de desfundat chiuveta n-aveam. O tuse iritantă stătea la pândă dar o tratam cu suc de ridichi negre. Nu prea iau medicamente  când sunt răcită . Aştept să-mi treacă.  Întâmplător, (dar nimic nu e întâmplător) m-a sunat Cornelia Decu Chamont. Ne auzisem de cateva ori la telefon, ne tot dădeam întâlniri la cafea, dar ca oameni excesivi de ocupaţi, nu prea găseam timp una pentru alta. De data asta, cobză cum eram, mi-am sfidat simptomele şi pe un ger teribil am plecat la Inter. Cornelia mă ginise de la telefon că nu funcţionez la parametri maximi şi mi-a adus nişte granule dulci şi iuţi din care am înghitit 5  pe loc. Spre sfârşitul cafelei, mare parte din simptomele acelea nesuferite se atenuaseră simţitor.  Şi-am mai înghiţit şi două granule antistress, că doar trăiesc în lume, nu sunt ocolită… Rezultatul : ZEN şi capabilă să îmi văd de multele mele îndatoriri. Jurnalist curios cum mă aflu, nu mă puteam opri la atât. I-am dat din nou întâlnire Corneliei ca să o storc de informaţii.  Prea îmi scurtaseră starea de boală biluţele acelea mici şi iuţi despre care am aflat ulterior că era vorba de fructoză impregnată cu câteva picături de uleiuri esenţiale, ca să nu dau de ştire şi celor care mă citesc ce am descoperit. Aşadar:

Cornelia Decu Chamont este Psihoterapeut-Nutritionist-  conferinta aromaterapiaAromaterapeut at Aromaterapie – Aroma Armony and LECTOR INSTITUT FRANCAIS D’AROMATOLOGIE .

Prima parte a interviului ce vizează lumea fabuloasă a Aromaterapiei.

DaLu: Ce înseamnă aromaterapia? Este proaspăt intrată pe scena românească din câte ştiu şi nu e foarte necunoscută.   Urmărindu-ţi de ceva timp activitatea de promovare a acestei terapii, tind să cred că va ajunge o primadonă a terapiilor naturale.

FIŢI ATENŢI LA ETICHETE  CÂND VĂ CUMPĂRAŢI ULEIURI EŞENŢIALE!
CDC . Te referi la România, aici nu e prea cunoscută, dar în Franţa sunt bannere de zeci de metri pătraţi care promovează această ramură a fitoterapiei .  Aromaterapia vine din negura timpului, este cunoscută de mii de ani… Pe pământ avem circa 4000 de plante, din care 800 sunt aromate, iar din 300 obţinem uleiuri esenţiale, prin distilare la abur, prin presare la rece şi prin alte metode. Adevăratele uleiuri esenţiale  sunt cele chemotipate.  Cel mai important e să găseşti pe etichetă indicaţia, numele plantei în limba latină, numele acesteia în limba ţării respective, chemotipul, primele trei molecule care fac vorbire despre planta respectiva si modul de intrebuintare , precum si cazurile in care pot fi folosite. De ce insist asupra cunoasterii chemotipului? Pentru că dacă imi scrii pe etichetă Eucalipt, pe mine nu mă ajută la nimic.  Există vreo 18 tipuri de eucalypt şi fiecare face altceva. Atunci dacă ştii chemotipul , vei ştii să îl utilizezi.
Aromaterapia este o ştiinţă nobilă pentru că se împacă foarte bine şi cu alopatia şi cu homeopatia.  Este foarte deschisă . Am văzut în Franţa cursuri de aromaterapie pentru medici,  unde se invaţă despre moleculele active din uleiurile esenţiale şi maniera de combinare cu tratamentele alopate.

AROMATERAPIA ESTE O ŞTIINŢĂ!
Aromaterapia este înainte de orice ştiinţă!  Eu fac cursuri unde se află tainele acestei terapii, unde se învaţă plantele aromatice, efectele uleiurilor esenţiale şi multe reţete garantate de o facultate de farmacie din Paris.
DaLU : Cum acţionează?
CDC : Acţionează la nivel cellular şi  la nivelul creierului limbic. Depinde ce faci, dacă faci olfactoterapie,  informaţia din uleiul essenţial ajunge în celulă  în 40 de secunde. Mirosul este unul dintre cele mai importante simţuri. Dacă intri într-o încăpere întunecoasă, simţul vederii nu te poate ajuta la nimic în ceea ce priveşte spaţiul în care te afli. Dar acolo miroase a cafea! Ai deja două informaţii! În acel spaţiu se află nişte persoane care beau cafea.

UN MIROS PLĂCUT TE SCOALĂ DIN MORŢI!

CDC. Aveam o profesoară la facultate care preda şi la Institutul De Parfum şi care ne spunea cum trezeşte la viaţă pe cei aflaţi în comă. Făcea anamneza pacientului aflat în comă, afla de la la familie care erau bucuriile olfactive ale celui conectat la aparate şi apoi crea arome ca să îl retrezească la viaţă printr-o aromă pe placul celui muribund.
DaLU: Foarte interesant. Cornelia, chiar nu mă pot abţine, imaginează-ţi o babetă care toată viaţa ei a adorat parfumul şi aflată în comă îi dai pe la nas cu Chanel, de pildă şi… tatam! Cool Babete se trezeşte la viaţă!) (rîsete înfundate)

NB.  Doamna Cornelia Decu Chamont organizează prima conferinta de aromaterapie in perioada 4-6 martie la Galati. Detalii pe contul domniei sale de facebook şi in afisul alaturat.

Vom reveni!

DaLU