Dumnezeu nu este o idee abstracta ci chiar o Persoana (par. Seraphim Rose)

“Dumnezeu nu este doar o idee abstracta, cautata si cunoscuta de catre minte, ci este ceva personal, chiar o Persoana – cautata si iubita de catre inima. Iata cum L-am cunoscut eu pe Hristos!“
Parintele Seraphim Rose

Cuvintele de mai sus mi-au schimbat intreaga atitudine si filozofie de viata. Daca El este chiar o Persoana, am incetat a-L mai trata ca pe o entitate atotcuprinzatoare dar intangibila cu mintea sau cu sufletul. Mi-a devenit deodata mai apropiat, mai accesibil si L-am putut intelege mai lesne si …altfel, adica cu inima. Daca parintele Seraphim Rose ar fi scris chiar si numai aceste cuvinte ar fi fost destul, insa el a fost si continua sa fie chiar si dupa mutarea la Ceruri, reazem ortodox, cale si invatatura pentru multi.

Parintele Seraphim Rose a fost in tinerete un american obsinuit care-L cauta pe Dumnezeu prin tot felul de practici spirituale sau credinte. S-a convertit la ortodoxie intr-o biserica ruseasca din US. Amprenta spatiului ortodox a fost foarte puternica : “Când am vizitat o biserică ortodoxă, a fost doar ca să văd o altă tradiție. Însă, când am intrat pentru prima dată într-o biserică ortodoxă (una rusească, în San Francisco), ceva mi s-a întâmplat, ceva ce nu mai trăisem într-un templu budist sau în alt templu oriental; ceva îmi rostea în inimă că sunt acasă, că întreaga mea căutare luase sfârșit.”

Comments

    1. Da, asa e Gabriela. Dar daca unul mai bun ca toti ajunge la astfel de concluzie , zic ca ar fi bine ca macar sa cugetam un pic la asta…despre calea pe care o vom lua apoi, depinde numai de arhitecturile interne si de straduintele fiecaruia!

Comments are closed